Serată culturală cu pictură și muzică clasică la Casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia – 16 octombrie 2022

Asociația culturală „Aici a stat” în parteneriat cu Fundația Țipoia & Tzipoia organizează o serată culturală cu pictură și muzică de cameră la Casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia în data de 16 octombrie la ora 17:00. Serata culturală va începe cu turul casei memoriale-muzeu în prezența gazdelor: George și Victoria Tzipoia, apoi va continua cu un recital de muzică de cameră și se va încheia cu discuții cu gazdele și interpreții la un pahar de vin.

 

În cadrul turului casei invitații vor putea admira lucrările pictorului Alexandru Țipoia aranjate în casa cu o arhitectură deosebită, unde a locuit acesta între 1940 și 1992, păstrând vie amprenta sa. Programul recitalului de muzică clasică cuprinde lucrări de Dmitri Shostakovich, Vivaldi, Caccini, Schubert, și alte piese în aranjament pentru ansamblu cameral în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Dolores Chelariu (pian), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

Îmbinarea dintre muzică și pictură este ideală pentru a promova una dintre casele memoriale surprinzătoare ale capitalei: casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia. Casa memorială a fost aranjată cu multă dedicație de familia pictorului și păstrează o mare parte din tablourile sale și atmosfera de epocă. Alexandru Țipoia și-a orchestrat opera ca o simfonie și și-a dedicat ultimii 30 de ani de creație „Muzicii mari”, prin formele Instrumentelor sale muzicale, „personaje blazoane“ care întruchipează Armonia supremă a existenței. Prin urmare organizarea unei serate muzicale în acest lăcaș a venit natural. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural și am ales astfel să dăm viață prin muzică acestei clădiri istorice din București. Abia așteptăm să răsune această vilă pe acorduri de Shostakovich, Vivaldi sau Shubert
Ana Rubeli
Președintele Asociației culturale “Aici a stat”

Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural deosebit unde se pot bucura atât de operele marelui Pictor Alexandru Țipoia chiar în casa unde a locuit între 1940-1992, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special. Intrarea se face pe baza rezervării unui loc prin Asociația culturală “Aici a stat” aici: https://aiciastat.ro/contact/, în limita locurilor disponibile. 

Alexandru Țipoia (1914-1993) a fost o personalitate singulară sub multiple aspecte, un artist liber în comportament, liber în gândirea artistică, un cercetător științific transpus în lumea infinită a formelor și culorilor. A studiat pictura la Academia de Belle-Arte din București, avându-l ca maestru, printre alți profesori, pe pictorul Camil Ressu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înființarea acesteia, Alexandru Țipoia a realizat tablouri și lucrări de artă monumentală și decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), a restaurat pictura murală din câteva biserici oltenești și frescele din chiliile Mănăstirii Cozia. În tinerețe a pictat cu predilecție cadre din București, oraș pe care l-a iubit cu pasiune. Creația lui Alexandru Țipoia este una dintre cele mai solide și remarcabile ale epocii sale.

Pictorul Alexandru Țipoia

Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Dolores Chelariu este absolventă a UNMB. Multiplele ei specializări profesionale se bazează pe studii de pian, orgă şi clavecin. A studiat pianul sub îndrumarea maestrului Gabriel Amiraş. În 2005 a susţinut lucrarea ei de doctorat redactată sub conducerea prof.univ.dr. Şerban Dimitrie Soreanu cu titlul Creaţia pentru orgă a lui Olivier Messiaen, în contextul muzicii europene din secolul XX. Activitatea ei solistică s-a desfăşurat în cadrul unor prestigioase colaborări cu dirijori de renume internațional precum Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Ilarion Ionescu-Galaţi, etc.

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

logo landscape AICI A STAT
Fundatia Tipoia

Parteneri: desprevin.ro, Purple Flowers.

 

Despre Asociația culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 30.000 de iubitori de patrimoniu.

Despre Fundația ȚIPOIA & TZIPOIA

Fundația ȚIPOIA & TZIPOIA are ca scop principal realizarea și întreținerea Casei Memoriale Pictor Alexandru Țipoia.

1 comment

clara zguma

Buna ziua, As dori sa vin si eu la serata de astazi, impreuna cu sotul meu.
Clara Zguma

Leave a Reply