Unde ne implicăm

ARCEN

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate își propune să întrețină zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate. Direcțiile lor sunt valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție. Printre proiectele lor se numără District 40, Antiseismic District, Cu bastonul prin București – trasee culturale pietonale, Nocturne de poezie contemporană, Catalog București – inventarul celor 98 de zone protejate din capitală și Via București.

Fundația Pro Patrimonio

Fundația este o organizație neguvernamentală nonprofit internațională, cu filiale în România, Marea Britanie și Franța. Înființată în 2000, derulează o serie de proiecte care au ca misiune conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale. Printre proiectele în derulare se numără: conștientizarea texturilor uitate din Bucureștiul interbelic, intervenții de urgență pentru 60 de biserici de lemn, cu sprijinul Europa Nostra și World Monuments Fund; crearea unui Observator de Peisaj Cultural la ansamblul Golescu de lângă Câmpulung, restaurarea Casei George Enescu din Mihăileni (Botoșani) și multe altele.

SoNoRo

Asociația Sonoro organizează încă din 2006 evenimente dedicate muzicii de cameră în România. Încă de la debut, a reușit să includă Festivalul SoNoRo într-o rețea de festivaluri din întreaga lume: Germania – “Chiemgauer Musikfrühling”, Austria – “Festivalul Gmunden”, Anglia – “Music at Plush”, Slovenia – “Festivalul „Tartini”, sau Japonia – “Kobe International Arts Festival”, cu unele dintre ele concepând programe artistice comune.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo, SoNoRo Conac (seria de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România), SoNoRo Musikland (festival dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al Transilvaniei), SoNoRo Interferențe (programul de burse pentru tineri muzicieni) și SoNoRo Arezzo. Asociația Sonoro este membră a European Festivals Association.

Asociația Locus

Filozofia asociației este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, de exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu și creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil. Proiectele derulate de asociație implică revitalizarea stațiunilor balneare: Herculane Project și Sîngeorz-Băi Project.

Editura Intaglio

Unul dintre proiectele editurii Intaglio este reprezentat de publicarea albumului “Detaliul Neoromânesc”, care este un album de ornamentică din București, menit să promoveze stilul Neoromânesc publicului larg pe plan local și internațional. Albumul portretizează clădirile emblematice din București pictate manual de artiști plastici, astfel încât să apară intacte, fără cabluri, fără graffiti și fără urme de distrugeri sau vandalism.

Asociația Antistatic

Asociația Antistatic este o asociație înființată de un grup de artiști împrieteniți în București care vor să facă din artă mai mult decât o sursă de frumos. Ce îi aduce împreună este crezul că arta ar trebui să fie mai aproape de oameni și să vorbească despre lucruri mai apropiate de ei. 

Una dintre soluțiile găsite este proiectul Portrete de Cartier, cu scopul de a face artă despre cartierele Bucureștiului împreună cu locuitorii acestora. Ca să prezinte cartierele nu așa cum se văd ele în poze, ci așa cum sunt ele simțite de cetățeni în experiența lor zilnică, membrii echipei Antistatic bat străzile, fac poze și desene, colectează povești, istorii personale și încearcă să afle de la oameni care sunt micile lucruri care conferă unicitate zonelor din București.

Proiectul Portrete de Cartier își propune astfel să ajusteze dezechilibrul din peisajul cultural al Bucureștiului și să genereze noi audiențe pentru proiectele artistice. Un alt scop este de a cimenta sentimentul de comunitate și de a ajuta oamenii să-și dezvolte o identitate colectivă.

pE cine urmărim

Asociația Monumentum

Asociația a fost înființată la mijlocul anului 2012 pentru a da un impuls hotărâtor salvgardarii patrimoniului construit din mediul rural din Romania. Arhitectul Eugen Vaida se dedică asociației, impulsionând intervenții de urgență la monumente istorice, discuții cu organizațiile din România sprijinite de Prințul Charles, cu meșteri locali. Organizează școli de vară cu studenți la arhitectură din toată țara și împreună cu OAR a coordonat introducerea a 55 de Ghiduri de arhitectură care reglementează construcțiile la nivel național, ca să se încadreze în specificul local.

Ambulanța pentru monumente

Proiectul inițiat de Asociația Monumentum și dezvoltat apoi de mai multe asociații din țară își propune să pună în siguranţă obiective de patrimoniu imobil importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps cu ajutorul voluntarilor.  Funcționează echipe în toate regiunile din România sub egida următoarelor Asociații:

– Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud – Asociația MONUMENTUM

– Ambulanța pentru monumente Banat – Asociația pentru patrimoniu activ – PACT

– Ambulanța pentru monumente Arad – Asociația VERNACULAR

– Ambulanța pentru monumente Sălaj – Asociația ARHAIC 

– Ambulanța pentru monumente Moldova Nord – Asociația ACTUM

– Ambulanța pentru monumente Arad – Asociația Culturală Vernacular

– Ambulanța pentru monumente Moldova-Nord – Asociația ACTUM

– Ambulanța pentru monumente Oltenia Vest – Asociația “Inima Olteniei”

Studio Zona

Proiectul a fost demarat de studenți de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Direcțiile de cercetare se concentrează pe istoria urbană și culturală, în special cea a Bucureștilor și a aspectelor politice și sociale din secolul XX. Cercetarea utilizează interpretări analitice, antitetice perspectivelor nostalgice despre genealogia orașului așa cum îl știm azi. Investigăm evoluția arhitecturii și a urbanismului, la intersecția dintre memorie, uitare și reprezentare. În primă fază proiectul și-a concentrat analiza pe politicile de locuire și efectele implementării lor, pe evoluția parcelărilor și a strategiilor de parcelare, politicile de expropriere din perioada interbelică și naționalizare din anii socialismului de stat. Astăzi se dezvoltă înspre cercetarea în contextul social și politic al vieții urbane și regândirea aspectelor ignorate ale dinamicii urbane.

Harta meșterilor în construcții

Proiectul a fost demarat de OAR în ianuarie 2018 și urmărește repertorierea meseriilor tradiționale și emergente din domeniul construcțiilor și a produselor derivate și includerea acestora într-o hartă accesibilă publicului larg, constructorilor, proiectanților și beneficiarilor proiectelor cu finanțare privată sau europeană. Harta vine în întâmpinarea Ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural.

Republica Ploiești

Proiectul reprezintă o resursă online de istorie a orașului Ploiești, prin care sunt aduse în prim plan valorile arhitecturale, umane și istorice ale comunității ploieștene. Descoperirea trecutului devine o punte de legătură între oameni și o constantă care definește identitatea urbană. Din 2013, proiectul a devenit partea integrantă a Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU).

Călător prin România

Călător prin România este un ONG cultural care lucrează zi de zi pentru a prezenta România atât turiștilor interni, cât și celor internaționali din punct de vedere al gastronomiei, al portului popular și al zestrei obiectivelor turistice. Direcțiile pe care noi acționăm sunt: educația culturală, memoria generațiilor și a vremurilor demult apuse și protecția patrimoniului cultural construit.

Muzeul Memoriei

Este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr. Muzeul Memoriei este un loc al amintirilor în care trecutul se unește cu prezentul pentru a căuta în istoria fiecăruia perspective noi, uitate sau ignorate. Muzeul își propune să ridice întrebarea: suntem noi memoria care se naște din cursul și pe parcursul istoriei gândite și trăite?

Diploma

Diploma este un festival creat de The Institute ce promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 20 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional.