Despre echipa Aiciastat

Sunt Ana Rubeli și sunt storyteller cultural prin intermediul proiectului #Aiciastat. Storytelling cultural înseamnă pentru mine promovarea patrimoniului în toate formele sale, documentarea în arhive a clădirilor istorice, parteneriate media și de promovare a brandurilor sustenabile. Organizez tururi ghidate, vânători de comori arhitecturale, evenimente culturale, recitaluri de muzică clasică în locuri cu poveste. Îmi place să mă plimb prin fostele mahalale, în zone construite protejate, parcelări istorice, pe străzi pitorești ca să fac cercetare de teren și să intru realmente în contact cu patrimoniul cultural. 

De 35 de ani mi-am clădit pasiunea pentru istoriepovești și fotografie. De 15 ani lucrez cu oameni diferiți și interesanți, printre cifre, probabilități, statistici și modele financiare. Mi-au plăcut multiple domenii, așa că am studii complementare: am studiat Finanțe în paralel cu Științele Comunicării și în final Științe Actuariale în Olanda, unde, printre altele, am aflat cum se calculează riscul evenimentelor aleatoare. 

Convinsă fiind că îmi trag seva de pe meleagurile natale, am vrut să mă întorc în țară și să aduc înapoi o parte din lecțiile învățate și experiențele acumulate. Ce am observat a fost probabilitatea ridicată ca patrimoniul din România să devină perisabil, să dispară. Dar nu am vrut să îl las sub incidența evenimentelor aleatoare, așa că am demarat acest proiect de promovare a patrimoniului în toate formele sale, material și imaterial. 

M-a inspirat generația pașoptistă și ai săi vizionari care se întorceau după călătoriile sau studiile lor în afara țărilor românești și construiau fie un spital, fie un muzeu, fie o universitate. Așa mă proiectez și eu ca inovatoare și deschizătoare de drumuri. Am început prin actuariat. Și  continui semnând manifestul dragostei pentru bijuteriile arhitectonice din România: castele, conace, case memoriale, ruine, palate, mânăstiri, biserici fortificate sau muzee. 

Înainte de a-mi face propria mea asociație, Asociația Culturală Aici a stat, am făcut voluntariat pentru Asociația Istoria Artei și pentru ARCEN. Sunt membru donator Pro Patrimonio și Ambulanța pentru Monumente. Susțin proiecte de salvare a patrimoniului și la rândul meu inițiez proiecte de promovare a patrimoniului pentru că nu vreau să las ca prin derizoriu să ne pierdem istoria și identitatea. 

Împreună cu soțul meu Andrei, cel care face posibilă explorarea înarmându-se cu hărți, perseverență, multă răbdare, și uneori cu vioara, suntem într-o căutare perpetuă de povești despre personajele care au călcat pragul unor locuri interesante. Fotografiem, documentăm, întrebăm localnicii, cercetăm. Mai mult, organizăm recitaluri de muzică clasică pentru a da o nouă viață monumentelor pe care le descoperim.

Ne dorim să vă povestim atât prin cuvinte cât și prin muzică ceea ce explorăm, într-o misiune de documentare a clădirilor istorice și a personalităților din spatele lor.

Sunt Denisa, noul voluntar #Aiciastat, iar ceea ce m-a adus în echipă este dragostea pe care o împarțim față de patrimoniul autohton neprețuit.

De 22 de ani, dinainte să înțeleg însemnătatea acestor lucruri, ascult poveștile bunicii mele despre istorie, artă și cultură; imboldul meu pe calea arhitecturii, pe care o studiez în străinătate de aproape patru ani. Mi-am dorit să învăț cum putem aprecia și cum ne putem pune în valoare bijuteriile arhitectonice, de la cei ce realizeaza cu succes asta. Mi-am asumat misiunea de a contribui la aceasta cauză cu mijloacele de care dispun, devenindu-mi pasiune călăuzitoare. Pentru asta studiez, cercetez, vizitez, desenez și construiesc acolo unde este nevoie de mine. Totul datorită emoțiilor pe care le trăiesc atunci cănd zăresc un imobil istoric: fie bucurie nemărginită, atunci cand povestea sa este păstrată vie, fie durere apăsătoare atunci când aceasta i-a fost ștearsă.