Serata Tipoia Dragobete

Serată culturală #Aiciastat cu muzică țesută pe dantele de Dragobete la Casa memorială Alexandru Țipoia – 24 februarie 2023

Asociația culturală „Aici a stat” în parteneriat cu Fundația Țipoia & Tzipoia este onorată să vă primească pe 24 februarie la ora 18:00 la o serată culturală cu muzică clasică la Casa Memorială-muzeu a Pictorului Alexandru Țipoia, chiar de Dragobete. Surpriza este legată de prezentarea dantelelor și broderiilor de colecție din familia Țipoia cu povești despre patrimoniul personal: broderii, țesături, borangic, mătăsuri. Și muzică țesută cu fir de aur. Serata culturală va începe cu turul casei memoriale-muzeu în prezența gazdelor: George și Victoria Tzipoia, apoi va continua cu povești despre patrimoniu rostite de domnul George Tzipoia și de doamna Silvia Colfescu, apoi vom asculta un recital de muzică de cameră și seara noastră se va încheia cu discuții cu gazdele și interpreții la un pahar de vin.

Casa în care ne vom întâlni are o arhitectură interesantă, fiind parte din parcelarea Drumul Sării realizată în anii 1940. În cadrul turului casei invitații vor putea admira lucrările pictorului Alexandru Țipoia aranjate chiar ca atunci, în casa unde a locuit acesta între 1940 și 1992, păstrând vie amprenta sa. Programul recitalului de muzică clasică cuprinde lucrări de Dmitri Shostakovich, Vivaldi, Tchaikovsky, și alte piese în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

Alexandru Țipoia (1914-1993) a fost o personalitate singulară sub multiple aspecte, un artist liber în comportament, liber în gândirea artistică, un cercetător științific transpus în lumea infinită a formelor și culorilor. A studiat pictura la Academia de Belle-Arte din București, avându-l ca maestru, printre alți profesori, pe pictorul Camil Ressu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înființarea acesteia, Alexandru Țipoia a realizat tablouri și lucrări de artă monumentală și decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), a restaurat pictura murală din câteva biserici oltenești și frescele din chiliile Mănăstirii Cozia. În tinerețe a pictat cu predilecție cadre din București, oraș pe care l-a iubit cu pasiune. Creația lui Alexandru Țipoia este una dintre cele mai solide și remarcabile ale epocii sale.

Programul evenimentului:

  • 18:00 – 19:00 turul casei în prezența gazdelor, cu prezentarea dantelelor străbunicii
  • 19:00 – 19:15 Domnul Țipoia ne va citi din Memoriile sale “Acasă în lumea umbrelor noastre” și doamna Silvia Colfescu va spune câteva cuvinte despre dragostea de tradiții, de patrimoniu, de București
  • 19:15 – 20:00 Recital cameral cu muzică de Grieg, Elgar, Tchaikovsky
  • După 20:00 Povești la un pahar de vin

Vom avea invitați speciali: Editura Vremea și IE Clothing.

Participarea la eveniment se face în baza achitării prețului biletului de 120 lei.

Cumpără bilete de aici

Dragostea în numele căreia ne vom întâlni este dragostea de patrimoniu, de muzică, de oameni. Vă așteptăm cu poarta și inima deschisă!

La eveniment se vor face fotografii și înregistrări video. Prin înscrierea și participarea la eveniment sunteți de acord cu înregistrarea materialului foto-video și cu prelucrarea datelor cu caracter personal, conform legii. Fragmente din recital vor fi înregistrate și transmise și pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”.

Parteneri: desprevin.ro, Laura and Wine, Editura Vremea, DeCorina, IE Clothing

Parteneri media: Radio România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus, Munteanu recomanda