Serata culturala #Aiciastat de Ziua Unirii Principatelor – 24 ianuarie 2024

Asociația culturală “Aici a stat” vă invită la prima serată culturală a anului 2024, chiar de ziua Unirii Principatelor Române: un deliciu muzical la Hanu’ lui Manuc, miercuri, 24 ianuarie, la ora 18:00. Hanu’ lui Manuc a fost dintotdeauna un loc predilect în care se discutau chestiuni economice și politice care au determinat parcursul istoric al țării. Spre exemplu aici s-a aranjat Tratatul de la București și documente importante au fost semnate la masa lungă din Salonul Hanului. Vom afla povești din pivnițele sale boltite, din prăvăliile și odăile hanului și aventurile curtea interioară unde staționau căruțele și trăsurile. În Hanu’ lui Manuc ridicat în 1808, caravanserai de poveste, vom degusta delicii culinare oferite de partenerii noștri Privileg Catering, cocktailuri oferite de ALCHEMICO Drinks și vom ciocni un pahar de vin Sâmburești, vom asculta muzică clasică și versuri dedicate culturii naționale, și vom avea un colț al cititorilor și al iilor. Ne vom delecta cu instalații florale realizate de EnRose și lumânări.

Chiar în salonul voievodal vom asculta povestea hanului, a Unirii Principatelor, și muzică clasică aleasă atent pentru a ne transpune în epoca secolului al XIX-lea, când Principele Carol și Principesa Elisabeta de Wied deveneau figuri emblematice pentru viitorul regat. Vom asculta versuri patriotice și muzică splendidă într-un loc emblematic al capitalei din Centrul Vechi. Vom evoca figura lui Manuc Bei, un negustor de succes, cu o avere considerabilă, fiind cunoscut de la Constantinopol până la Paris pentru luxul cu care se înconjura. „Manuc Mirzaean se impunea nu numai prin bogăția sa, dar și prin înfățișare, minte și suflet rar întâlnite. Înalt, frumos, cu o frunte mare, ochi negri scânteietori, era energic, ager, fin, amabil, dar și îndrăzneț. (…) Era o figură interesantă de armean deștept, dar cu fire de aventurier”.

La 18:30 va începe povestea hanului și a Unirii Principatelor, urmată de recitalul cu lucrări clasice și din folclorul românesc, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat format din muzicienii Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel).  Alături de noi se vor afla și flautista Irina Naneș și mezzo-soprana Hortenzia R. Forray.

Programul evenimentului:

  • 18:00 – 18:30 Recepția invitaților la o gustare și un pahar de vin
  • 18:30 – 19:00 Povestea Hanului lui Manuc și istoria Unirii Principatelor
  • 19:00 – 20:00 Recitalul de muzică clasică
  • După 20:00 Povești la un pahar de vin

La eveniment se vor face fotografii și înregistrări video. Prin înscrierea și participarea la eveniment sunteți de acord cu înregistrarea materialului foto-video și cu prelucrarea datelor cu caracter personal, conform legii.

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu”, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare din Bucuresti. A inceput studiul violoncelului la zece ani, la scoala de muzica. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanta, unde a activat in paralel cu cursurile scolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor si a Medicilor. A cantat in numeroase concerte in Romania, inclusiv ca solist, si a participat la turnee in strainatate. A obtinut cateva premii muzicale la concursuri nationale pentru interpreti amatori.

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

Irina Naneș a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și în prezent este artist instrumentist în cadrul Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” și profesor de flaut la Colegiul Național de Muzică “George Enescu”. De-a lungul carierei sale, Irina a concertat pe scene muzicale renumite, atât în calitate de colaborator al Orchestrei Radio sau a Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cât și ca membru al unor ansambluri camerale.

Biletul este de 150 lei/ persoană, iar copiii până în 12 ani au gratuitate.

Parteneri: Hanu’ lui Manuc, Privileg Catering, ALCHEMICO Drinks, Sâmburești, Aqua Carpatica, Editura Vremea, EnRose, DeCorina Hats and Millinery
Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală “Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 45.000 de iubitori de patrimoniu.