Serata culturală #Aiciastat: Valsul florilor și al bujorilor de Ziua Dorului – 13 mai 2023

Asociația culturală Aici A Stat vă invită la o nouă serată culturală: Valsul florilor și al bujorilor de Ziua Dorului, sâmbătă, 13 mai, în Galeria EnRose, un templu al florilor și al frumosului. Acest spațiu cald și primitor într-o casă ridicată în perioada interbelică în stil neoromânesc va găzdui un recital de muzică clasică cu valsuri, duete și arii din opere faimoase. 

Vom petrece o seară minunată pe Strada Icoanei, în vechea mahala a Icoanei, un areal încărcat de istorie şi cultură. Aici au trăit personalităţi ale culturii româneşti și au păşit capete încoronate şi oameni importanţi, figuri celebre pe care le vom evoca. Vom afla undei a locuit prof. Filip, fost elev al lui George Enescu, la soţia căruia, franţuzoaică, venea în vizită Maruca, soţia lui G. Enescu. Sau unde a locuit prof. Dan Simionescu, numismat, unde era fosta cârciumioară a lui Mohor, o casă scundă, unde vara Mohor aşeza în curte câteva mese şi sub umbra teiului cu coroană bogată, în zilele fierbinţi, clienţii se puteau răcori cu un şpriţ la gheaţă. Vom afla povestea Bisericii Icoanei și unde a locuit actriţa Mimi Enăceanu, soţia lui Emanuel Filitti, rudă cu istoricul Ion C. Filitti. Și câte și mai câte alte povești din mahalaua istorică.

Interiorul casei interbelice unde ne vom întâlni este spectaculos: vom pătrunde printr-un vestibul boltit în galeria cu arcade, și vom fi învăluiți de miros de bujori, lumină și note muzicale. Arcadele și boltele pe care le vom admira sunt de inspiraţie brâncovenească. Atmosfera pe care o vom crea împreună va fi în ton cu Ziua Dorului și vom simți încă o dată legătura dintre muzică, artă și frumos.

Începând cu ora 18:00 vă invităm în spațiul galeriei EnRose, urmând ca la 18:15 să vă plimbăm pe firul istoric al arealului delimitat de vechiul pârâu dispărut, Bucureștioara, biserica Icoanei și vechile ulițe de mahala. La ora 18:30 va începe recitalul cameral cu lucrări de Ceaikovski, Bizet, Liszt și alții, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat cu muzicienii Ileana Ionești la vioară, Andrei Rubeli la vioară, Ștefan Tajti la violă și Teodor Chircu la violoncel și mezzo-soprana Hortenzia R. Forray. Vom avea două prezențe inedite: alături de noi se vor afla și soprana Milica Pantin și baritonul Andrei Marinache ce vor interpreta arii și duete din opere consacrate. După recital vom continua poveștile la un pahar de vin oferit de partenerii noștri, Sâmburești. Veți putea de asemenea răsfoi și cumpăra cărți de colecție despre vechi familii din București, despre istorie și patrimoniu de la partenerii noștri, Editura Vremea.

Participarea la eveniment se face în baza achitării prețului biletului de 150 lei.

Vă așteptăm cu drag!

La eveniment se vor face fotografii și înregistrări video. Prin înscrierea și participarea la eveniment sunteți de acord cu înregistrarea materialului foto-video și cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

Parteneri: EnRose, Sâmburești, Aqua Carpatica, Editura Vremea, Laura and Wine, Atelier Isabelle Vijiac, DeCorina Hats and Millinery

Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală