Serată culturală cu artă, muzică clasică și barocă la Conacul Ghica din Ghergani – 16 septembrie 2023

Asociația culturală “Aici a stat” vă invită la o nouă serată culturală: un regal muzical cu artă, lucrări muzicale clasice și baroce la Conacul Ghica de la Ghergani, sâmbătă, 16 septembrie, pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului. Vom sărbători sosirea toamnei cu artă, muzică clasică, chitară clasică, vom admira colaje și ilustrații și vom vizita capela și domeniul familiei Ghica în prezența doamnei Irina Bossy-Ghica, domeniu ce continuă să își scrie istoria din 1590, când a avut loc prima atestare într-un document a așezării Ghergani.

Conacul de la Ghergani se înscrie, ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria maisons de plaisance. Viziunea care a făcut Gherganii să arate așa cum îi vedeți astăzi i-a aparținut lui Ion Ghica, “marele nostru memorialist, economist, om politic, prinț de Samos, diplomat și, lucru mai puțin cunoscut, inginer”, după cum amintea Greceanu în articolul Capela din Ghergani. „Toată lumea dorește să vadă Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit să ne vadă au povestit minunății și minunății, iar lumea vorbește în oraș despre bunul-gust, simplitatea și frumusețea micii noastre așezări de la țară”, scria Ion Ghica către Alexandrina în 1867.

În timp ce conacul se află astăzi în restaurare, Capela Ghica reprezintă o bijuterie extrem de bine păstrată pe domeniu. Capela reprezenta în acea vreme tendința elitelor noastre boierești de a păstra consemnată însemnătatea numelor lor de familie. Biserica de la Ghergani este legată de conac printr-o alee și dezvoltă o arhitectură ce combină identitatea națională cu spiritul eclectic european, la modă în acea perioadă. Ion Ghica și soția sa și-au dorit ca pentru capela să cumpere de la Constantinopol sarcofage sculptate, care se remarcau prin noblețea marmurei din care erau confecționate și prin liniile clasice cu ghirlande.

Facem arc în timp, și la începutul toamnei noi ne vom delecta cu instalații florale realizate de EnRose, vom afla poveștile ascunse ale conacului Ghica, ne vom bucura de farmecul domeniului de la Ghergani. Atmosfera va fi completată de gustări oferite de partenerii noștri FruFru, vom putea degusta răcoritoare oferite de prietenii UrbanMonkey, vin Sâmburești, apă Aqua Carpatica și alte surprize. Vom avea un colț al cititorilor și un colț dedicat copiilor.

Ca să ajungeți la conacul aflat la 40 km de centrul orașului, puteți veni atât cu mașinile personale cât și cu un transport organizat de noi, în cazul în care optați pentru un bilet cu transport inclus. Astfel, la ora 15:00 vă vom lua cu un autocar din Piața Constituției (după ce un voluntar va valida biletul dvs. în cazul în care ați optat pentru transport cu autocarul), urmând ca în jur de ora 15:45-16:00 să ajungem la Conac. La 16:30 va începe turul domeniului alături de doamna Irina Bossy-Ghica. La ora 18:00 va începe recitalul de muzică clasică cu lucrări clasice și baroce interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat și alți invitați surpriză. La încheierea seratei, în jur de ora 20:00, autocarul vă va duce pe aceia dintre voi care aveți bilet cu transport inclus înapoi în Piața Constituției.

Participarea la eveniment se face în baza achitării prețului biletului de 150 lei pentru trasport individul și 190 lei pentru transport cu autorcarul.

Vă așteptăm cu drag!

Accesul pentru copiii sub 12 ani este gratuit, iar aceștia trebuie să fie însoțiți de un părinte sau un tutore adult. Adultul însoțitor trebuie să prezinte un bilet de acces valabil.

La eveniment se vor face fotografii și înregistrări video. Prin înscrierea și participarea la eveniment sunteți de acord cu înregistrarea materialului foto-video și cu prelucrarea datelor cu caracter personal, conform legii. Fragmente din recital vor fi înregistrate și transmise și pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”.

Parteneri: Fru Fru, Urban Monkey, Sâmburești, Aqua Carpatica, Editura Vremea, Editura Corint, EnRose, Atelier Isabelle Vijiac, Ana Banica

Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală