Serata italiană #Aiciastat cu arii și artă la Institutul Cultural Italian – 17 martie 2024

Asociația culturală “Aici a stat” vă invită la o nouă serată culturală într-un loc inedit din inima capitalei, mai exact Institutul cultural Italian din Parcelarea Filipescu cu ocazia împlinirii a 219 de ani de la înființarea Regatului Italiei. Institutul cultural Italian se află pe Aleea Alexandru, în vila lui Evy Lampart ridicată în stil cubist-modernist în 1936. Evy Lampart a apelat la serviciile lui Alexandru Zachary (Alexandru Zaharia), dar bibliografia de specialitate atribuie casa arhitectului Tiberiu Niga. Continuăm să deschidem ușile patrimoniului bucureștean în Parcelarea Filipescu, una dintre parcelările de început ale capitalei realizată în 1910, la marginea oraşului de atunci, în apropierea Grădinii Kiseleff, pe terenurile familiei Filipescu. Veți avea astfel șansa de a păși în interiorul vilei moderniste, veți asculta muzică clasică compusă de compozitori italieni în acest cadru inedit, admirând colaje de artă realizate de Livia Marinescu și Nicoleta Ababei printre obiecte de antichități marca Italian Vintage Shop și o colecție de viori realizate de unul dintre membrii Ansamblului cameral #Aiciastat, Ștefan Tajti, violist, violonist și lutier. Vă așteptăm astfel la serata italiană #Aiciastat cu arii și artă, duminică, 17 martie, la Institutul Cultural Italian din Aleea Alexandru nr. 41.

Continuăm să creăm atmosferă de poveste în case istorice și să le transformăm în spații alternative de concerte clasice. Ne vom delecta cu instalații florale EnRose, ne vom bucura de atmosfera muzicală italiană alături de JBL, vom degusta vin Sâmburești, apă Aqua Carpatica, bezele și alte surprize.

La ora 18:00 vă așteptăm la un pahar de vin, la o gustare și la bezele să povestim despre istoricul vilei și al parcelării și despre importanța datei de 17 martie pentru istoria Italiei. Veți putea admira expoziția de viori ca în Cremona secolului XVII și veți putea descoperi expoziția de artă cu colaje tematice. Apoi vă vom invita să luați loc în sala inedită de concert, urmând ca la ora 18:30 să înceapă recitalul de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat cu soliștii invitați Hortenzia Forray Romanitan și Daniel Stoica pentru a interpreta arii celebre. La finalul recitalului vom rămâne la povești pentru a încheia o seară memorabilă.

Programul evenimentului:

  • 18:00 – 18:30 Recepția invitaților la o gustare și un pahar de vin
  • 18:30 – 19:00 Povestea parcelării Filipescu și a vilei Evy Lampart
  • 19:00 – 20:00 Recitalul de muzică clasică – arii și compozitori italieni
  • După 20:00 Povești la un pahar de vin

La eveniment se vor face fotografii și înregistrări video. Prin înscrierea și participarea la eveniment sunteți de acord cu înregistrarea materialului foto-video și cu prelucrarea datelor cu caracter personal, conform legii.

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu”, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare din Bucuresti. A inceput studiul violoncelului la zece ani, la scoala de muzica. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanta, unde a activat in paralel cu cursurile scolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor si a Medicilor. A cantat in numeroase concerte in Romania, inclusiv ca solist, si a participat la turnee in strainatate. A obtinut cateva premii muzicale la concursuri nationale pentru interpreti amatori.

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

Daniel Stoica este licențiat al Universității de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția canto, la clasa profesoarei Eugenia Moldoveanu, promoția 2001. A făcut cursuri de perfecționare cu maestrul Vahan Khanzandian (solist la Opera Metropolitan, New York), maestra Licia Albanese (New Jersey, SUA), maestrul Renato Bruson, maestra Carmela Altamura, maestra Mariana Nicolesco și maestrul Ionel Pantea. Este câștigătorul a peste 30 de premii internaționale și naționale. A cântat în teatre de operă din Germania, SUA, Canada, Elveția, Spania, Ucraina, Norvegia, Ungaria și în toate instituțiile de cultură din țară. În prezent este Solistul corului Ministerului Apărării Naționale.

Biletul este de 150 lei/ persoană, iar copiii până în 10 ani au gratuitate.

Parteneri: Institutul Cultural Italian, JBL Romania, Privileg Catering,  Sâmburești, Aqua Carpatica, Italian Vintage Shop, Editura Vremea, EnRose, DeCorina Hats and Millinery, Bezelefantica Rozi
Parteneri media: Cronicari Digitali, Radio România Cultural, Igloo, Zeppelin, Munteanu, Interesting Times Bureau, Asociația Opus, Promenada culturală, Asociația COOLturală Nouă Ne Pasă

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală “Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 46.000 de iubitori de patrimoniu.