Asociația culturală „Aici a stat” organizează un recital de muzică clasică cu ocazia aniversării a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur la Reșița. Evenimentul va avea loc la Salonul de Artă și Industrie, Vila de protocol TMK Artrom Reșița în data de 6 iulie la ora 18:00.
Programul recitalului cuprinde lucrări de Dmitri Shostakovich, Paradis, Caccini, Schubert, Albinoni, Vivaldi, Grieg și alte piese în aranjament pentru ansamblu cameral în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Dolores Chelariu (pian), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Ca surpriză, va avea loc interpretarea unei piese în primă audiție în România compusă de compozitorul ceh Joachim Johow: “Visul unei locomotive cu abur” (“The dream of a steam engine”). Concertul va fi transmis și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.
Evenimentul își propune aducerea locuitorilor Reșiței într-un spațiu cultural inedit unde pot sarbatori 150 ani de la fabricarea primei locomotive participând la un concert de muzică clasică strâns legat de istoria feroviară. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Interpreții recitalului se află în strânsă legătură cu industria feroviară din România, o parte dintre aceștia fiind membri sau colaboratori ai Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, orchestră ce a fost înființată în anul 1956 în cadrul Institutului de Căi Ferate București și are peste 60 ani de activitate neîntreruptă pe marile scene muzicale naționale și internaționale.
Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.
Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.
Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.
Dolores Chelariu este absolventă a UNMB. Multiplele ei specializări profesionale se bazează pe studii de pian, orgă şi clavecin. A studiat pianul sub îndrumarea maestrului Gabriel Amiraş. În 2005 a susţinut lucrarea ei de doctorat redactată sub conducerea prof.univ.dr. Şerban Dimitrie Soreanu cu titlul Creaţia pentru orgă a lui Olivier Messiaen, în contextul muzicii europene din secolul XX. Activitatea ei solistică s-a desfăşurat în cadrul unor prestigioase colaborări cu dirijori de renume internațional precum Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Ilarion Ionescu-Galaţi, etc.
Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.
Recitalul face parte din seria evenimentelor dedicate aniversării a 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul actual al României și va fi completat de un articol pe site-ul https://aiciastat.ro/ ce va îngloba rezultatele cercetării patrimoniului industrial al municipiului Reșița. Evenimentul este co-finanțat de Primăria Municipiului Reșița prin programul de granturi „REȘIȚA – SPAȚIU CULTURAL”.
Parteneri: Muzeul Cineastului Amator, Radio România Muzical, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus.
Despre Asociația culturală “Aici a stat”
Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 30.000 de iubitori de patrimoniu.