Fundația Culturală Gaudium Animae a lansat proiectul de educație muzicală „Un Stradivarius în școli”

Proiectul „Un Stradivarius în Școli” face parte din programul „Muzica Inspiră” organizat de Fundația Culturală Gaudium Animae și reprezintă o suită de concerte organizate în instituții de învățământ alături de violonistul Răzvan Stoica și vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729.

Proiectul se desfășoară în perioada 15 decembrie 2023 – 15 decembrie 2024 la nivel național, iar în această primă etapă fundația va organiza 27 de concerte în școlile din România și facilitarea participării a 7000 de copii, în mod gratuit.

Un Stradivarius în școli” se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 18 ani, elevi aparținând ciclului primar, gimnazial sau liceal. O serie de concerte vor fi organizate în mediul rural și în zonele defavorizate ale țării, acolo unde accesul la actul cultural este redus, unde nu există instituții de cultură care să le ofere un program educativ sau cultural.

Primul concert din cadrul proiectului „Un Stradivarius în școli” a avut loc la Iași în data de 18 decembrie 2023 pentru elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Au participat 400 de copii cu vârstele cuprinse între 7 și 17 ani. Programul concertului a inclus compoziții interpretate de Răzvan Stoica (vioară) și Andreea Stoica (pian). Concertul a fost organizat cu sprijinul Asociației părinților „Seniorii”, al Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imagini de la eveniment pot fi urmărite online aici.

Al doilea concert din cadrul proiectului a avut loc în data de 20 decembrie 2023 la Centrul de Servicii Sociale Bucium, cu participarea a 70 de copii aflați în plasament și în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Răzvan Stoica este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru. Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava și al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani în anul 2013, cunoscut pentru „virtuozitatea, pasiunea și superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante. A obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului “Strad Prize” (Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

„Ne dorim să avem public în săli și peste 10, 15 ani de zile, iar prin acest proiect apropiem tinerii de muzica clasică într-un mediu familiar lor."
Răzvan Stoica (vioara Stradivarius Ex-Ernst 1729)
Ambasadorul muzical al Fundației Culturale Gaudium Animae

Programul „Muzica inspiră” din care face parte proiectul „Un Stradivarius în școli” a luat naștere din dorința de a forma o nouă generație de iubitori ai muzicii clasice, în considerația importanței dezvoltării încă din primii ani ai aprecierii artelor, a gândirii critice, a lărgirii orizonturilor culturale. Programul include o suită de axe de dezvoltare, între care se află și facilitarea participării copiilor și tinerilor din medii defavorizate la concerte de muzică clasică și spectacole de operă, ateliere demonstrative și de familiarizare cu instrumentele muzicale și altele.

Profesorii și dascălii care profesează în școlile vizate în cadrul acestui proiect pot propune participarea unității de învățământ în care activează prin transmiterea unei propuneri la contact@gaudiumanimae.ro

Fundația Culturală Gaudium Animae își propune să repună Iașul pe o poziție de relevanță pe harta culturală a României, în ce privește atât evenimentele pe care le organizează, cât și angrenarea comunității locale pentru a crea un spațiu public modern propice afirmării valorilor autentice culturale și umaniste. 

Principalele activități ale Fundației includ: evenimente locale cu participarea unor artiști consacrați la nivel internațional; evenimente naționale pentru susținerea și promovarea tinerilor artiști și ideilor lor; programe și evenimente locale pentru promovarea rolului culturii în coeziunea socială; activități culturale și educative cu și pentru copii și tineri din familii defavorizate pentru a-i încuraja să urmeze cariere vocaționale și să se dezvolte în domeniul artistic; activități în vederea promovării patrimoniului cultural material și imaterial.

 

Mai multe informații pot fi consultate pe website-ul Fundației Culturale Gaudium Animae: www.gaudiumanimae.ro

Leave a Reply