#ceautoaremaicitim – Proiectul dedicat culturii scrise a ajuns la final, reușind să promoveze unui public de peste 500 000 persoane, cele 10 autoare și cele 10 ilustratoare care au îmbinat lumea literaturii cu cea a artelor vizuale.
București – 31 ianuarie 2022 – Timp de 15 zile campania #ceautoaremaicitim, desfășurată între 15-30 ianuarie, a reușit să aducă împreună 20 de artiste și să promoveze creativitatea femeilor, totalizând o donație de 130 de cărți scrise de autoare române.
Această inițiativă realizată cu ocazia Zilei Naționale a Culturii a avut ca scop principal promovarea lecturii și artelor vizuale realizate de femei, dar și largirea fondului bibilotecilor din zone defavorizate cu cărți scrise de autoare române contemporane.
Publicul a descoperit ilustrațiile celor 10 artiste implicate în proiect (Loreta Isac, Wanda Hutira, Bianca Jelezniac, Irina Maria Iliescu, Andreea Dumuță, Irina Perju, Cristina Frei, Alina Marinescu, Elena Manea, Gabriela Nicolae) ce au fost acompaniate de 10 citate din opere scrise de autoarele: Cosmina Moroșan, Olga Ștefan, Doina Ioanid, Tatiana Țîbuleac, Cristina Ispas, Lavinia Braniște, Jesica Baciu, Gabriela Eftimie, Valentina Șcerbani, Elena Boldor, textele fiind curatoriate de echipa Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.
Pentru fiecare ilustrație prezentată pe canalele de social media @onenightgallery, publicul a înscris citate care au fost transformate în donații de carte. Astfel, alături de partenerii proiectului, One Night Gallery a îmbogățit colecțiile a 12 biblioteci publice din mediul rural, cu ajutorul parteneriatul cu Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală, proiectul România EduCaB.
Proiectul s-a încheiat cu o lucrare colaborativă, un video-poem creat de Alina Anca, co-fondatoare a studioului Aural Eye – ce îmbină arta video și noile medii de creație pornind de la textele citite de autoare ca un generator auditiv peste care elementele din ilustrații apar disociate și re-compuse.
Acesta poate fi vizionat pe pagina youtube a One Night Gallery:
Proiectul a fost susținut și de parteneriatul cu librăriile Cărturești prin raftul #ceautoaremaicitim special creat pentru acesta, disponibil la nivel național pe carturesti.ro:
https://carturesti.ro/site-category/1191709
#ceautoaremaicitim reprezintă un demers creat pentru celebrarea culturii și a rolului pe care femeile îl au în crearea și promovarea ideilor sub forma artei și pentru extinderea accesului la literatură.
Parteneri: Asociația Antifragil, Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală- România EduCaB, Cărturești
Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Elle, Libertatea, Decât o Revistă, Urban.ro, Curatorialist, Aici a Stat, Agerpres, The Institute, Feeder.ro, Igloo
Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
Despre One Night Gallery
One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc și susține tinerii artiști români. One Night Gallery este o punte între artist și public, care îi provoacă pe artiști să folosească noi instrumente de storytelling digital și să creeze proiecte care integrează realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping, inteligență artificială, animație, sound design și instalații interactive.
Despre Premiile Sofia Nădejde
Premiile Sofia Nădejde, parte din proiectul Zilele Sofia Nădejde al Asociației Antifragil, au fost inițiate în 2018 de un grup de artiste și scriitoare contemporane din dorința de a face vizibilă literatura scrisă de femeile din România. Ca rezultate concrete, autoarele cărților care au fost nominalizate de-a lungul celor patru ediții la Premiile Sofia Nădejde au participat la pitch-uri cu reprezentanți ai industriei cinematografice, au fost invitate la diverse întâlniri și lecturi publice sau în proiecte artistice transdisciplinare.
Despre România EduCaB – Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală
România EduCaB este o platformă națională, interinstituțională, interdisciplinară lansată în 2015, cu scopul de a crește capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaționale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabile în comunități.
Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 40 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume sau Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București.