O vară de neuitat cu Eforie Colorat

Ce vă vine în minte când vă gândiți la grădinile de vară de pe litoral? Amintiri din alte vremuri, nostalgie, clădirile acelea abandonate pe lângă care treceți în drum spre plajă? Vara lui 2021 vine cu o surpriză – zi de zi, între 14 iunie și 12 septembrie, grădina de vară din Eforie Sud vă așteaptă cu filme, expoziții, ateliere creative și educative, concerte și multe altele.

Din 2018, grădina de vară Cinemascop din Eforie Sud și-a redeschis porțile pentru vizitatorii doritori să aibă o alternativă culturală de a petrece timpul liber în vacanța la mare, în prima săptămână a lunii august. Atunci a apărut festivalul Cinemascop, a cărui fondare a dus la scoaterea grădinii de vară din aparenta stare de paragină. După 3 ediții și îmbunătățiri mici și mari aduse spațiului, grădina revine la scopul ei inițial – acela de a fi deschisă publicului pe toată perioada estivală. 

Așa a apărut proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale, împreună cu Centrul Ceh București, Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm, ce au formulat un program cultural complex, care oferă localnicilor și turiștilor de pe litoral un nou mod de a-și petrecere după-amiezile și de a descoperi orașul. Kaufland România s-a alăturat inițiativei, ca sponsor principal.

Fiecare săptămână a verii aduce în prim plan filme de scurt și lungmetraj, proiectate în colaborare cu institute culturale europene și festivaluri de film internaționale. Pentru a menționa doar o parte dintre surprizele care vă așteaptă, organizatorii au pregătit filme scurte din cadrul Festivalului Short Film Breaks (30 august – 12 septembrie), o colaborare cu cel mai mare festival de film din România, TIFF (26 – 31 iulie), animații de la Animest (23-24 iulie), filme europene din partea EUNIC România, iar serile de miercuri sunt dedicate filmelor românești, oferite de Caravana Filmului Românesc. Proiecțiile din zilele de luni, marți și miercuri sunt gratuite. RADEF RomâniaFilm continuă programul cinematografic în restul zilelor săptămânii, cu filme românești și internaționale, pentru care biletele vor fi disponibile prin platforma Eventbook și în locație.

Pe lângă filme, vizitatorii se vor bucura de expoziții de fotografie și de artă, de ateliere creative, de o bibliotecă pop-up, o zonă de realitate virtuală, concerte și altele elemente artistice și culturale, pe care le veți putea descoperi pe tot parcursul verii. În plus, vor fi organizate și tururi ghidate prin Eforie Sud, menite să ofere participanților o imagine de ansamblu asupra arhitecturii și istoriei locale.

Emil Cristian Ghita

„Proiectul Eforie Colorat a apărut din necesitatea de a oferi o alternativă culturală de a petrece timpul liber pe litoral. Totodată, el atrage atenția asupra spațiilor culturale abandonate de pe țărmul Mării Negre și, în același timp, țintește către a fi un exemplu de bună practică și un model de urmat. Eforie Colorat nu se rezumă doar la redeschiderea unei grădini de vară, ci pune în prim plan oportunitatea dezvoltării comunităților și a turismului local, atragerea de noi categorii de public și, nu în ultimul rând, aducerea publicului larg mai aproape de scena artistică contemporană”, spune Emil Cristian Ghiță, unul dintre fondatorii proiectului. 

Grădina de vară va fi deschisă zilnic, între 14 iunie – 12 septembrie 2021, începând cu ora 18:00, iar programul va fi publicat săptămânal, pe pagina de Facebook, Instagram și pe site-ul Eforie Colorat. Evenimentul se va desfășura în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19.

Eforie Colorat logo

 

Organizator: Asociația Forumul Artelor Vizuale

Co-organizatori: Centrul Ceh, RADEF RomâniaFilm, Primăria Orașului Eforie

Sponsor principal: Kaufland

Partener media principal: Radio Guerrilla

Sponsori: Music Gear, Diesel Mecanica, Benq, Savana, Pattern Media, Loop Virtual Reality Solutions, Magic 5, Viva Ads.

Parteneri: EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Ambasada Olandei, British Council România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Yunus Emre Constanta, Biblioteca Județeană Constanța, TIFF, Anim’est, Short Film Breaks, Educab, Caravana filmului românesc, Asociația Cinecultura, F-sides Cineclub, Frame Film, Asociația Istoria Artei, Aiciastat.ro, Asociația D3M, E T A J Artist Run Space, E T A J on wheels, Salt Sonic, Virginia’s Dolls, Casa cu smochin, Partipipal Events.

Parteneri Media: AGERPRES, Revista Zeppelin, Igloo media, Samizdat Revista, Etaj TV, Etaj Magazine, Revista ARTA, Eforie Online.

Persoană de contact: Sorina Neaga, comunicare@eforiecolorat.ro, 0724 352 927.

Leave a Reply