Lansare ANTROPOFLORA.com

S-a lansat ANTROPOFLORA, un proiect în derulare care cercetează relația simbiotică dintre om și plante. Pe site-ul antropoflora.com sunt documentate ritualuri, obiceiuri, mitologie, studiul complex al botaniștilor, păstrarea tradițională a semințelor și conservarea controlată a germoplasmei vegetale în bănci de gene, viziunea magică a omului de la sat învecinat cu flora sălbatică sau perspectiva riguroasă a specialiștilor în biodiversitate. 

ANTROPOFLORA.com este o platformă online cu două componente principale:

  1. Documentare video – Filme documentare care înregistrează ritualurile practicate în prezent, cum ar fi Băbăluda și Sânzienele; interviuri cu specialiști în biodiversitate și plante rare, ecologiști, agricultori  implicați în permacultură, săteni care povestesc despre spiritele naturii și obiceiuri magice (Fata pădurii, iele, Noaptea de Sfântul Andrei), antropologi, reprezentanți ai băncilor de gene, țărani păstrători ai semințelor tradiționale, și activiști urbani și inițiativele lor de a proteja natura orașului.
  2. Monografiile plantelor – Arhivă a informțiilor din cărțile în care cercetătorii din trecut au documentat folclorul etnobotanic transmis din generație în generație prin viu grai. Se acordă o atenție deosebită formelor ritualice, ceremoniale, mitologice, și se discută influența acestor credințe și obiceiuri asupra culturii per ansamblu. Dintre plantele studiate: macul, mătrăguna, cânepa, pelinul, sânzienele, sunătoarea.

Amprenta florei este matricea pe care s-au construit culturile lumii, țesătura care le unește. Proiectul începe cu cercetarea etnobotanicii românești și intenționează să continue această documentare dincolo de granițele țării.

Echipa ANTROPOFLORA este formată din pasionați și specialiști în diverse domenii:

  • Creatoare și documentariste: Ioana Cotulbea, Ilinca Micu
  • Project manager – Maria Mora
  • Identitate vizuala – Alina Anca (Aural Eye)
  • Ilustrații botanice – BIOMA
  • Web-Developer – Cosmin Tănase
  • Montaj filme documentare – Raluca David, Sanda Veber, Gina Săndulescu

 

ANTROPOFLORA este o platformă vie, în dezvoltare, în căutare de noi cercetători, și de noi contribuții venite direct de pe teren. Prin urmare, invită pe toți cei care au cunoștințe despre legende locale, ritualuri sau obiceiuri în care plantele sunt prezente, să contribuie la prin trimiterea lor la adresa de email contributii@antropoflora.com.

Vreau să contribui la ANTROPOFLORA

ANTROPOFLORA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Realizat prin asociația Homemade Culture

Sister project POJARNITZA

 

Parteneri: Scena9, Iscoada, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Tranzit.ro, Banca de Semințe Casa Semințelor, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Urmăriți ANTROPOFLORA pe Facebook, Instagram, YouTube.

Leave a Reply