Uzina electrică Filaret este un monument istoric de tip industrial absolut remarcabil și bine păstrat. De aici se asigura cândva iluminatul și curentul electric al capitalei. Uzina a fost construită între 1907-1908 de Societé du Gaz pour la France et l’Etrangère, după proiectul inginerului francez Alin Lonay. A fost pusă în funcțiune în septembrie 1908, odată cu deschiderea stagiunii anuale a Teatrului Național, unul dintre marii consumatori de curent electric ai capitalei. Este o clădire elegantă, cu arhitectură industrială inspirată de clădirile franceze de patrimoniu din oraşul Lille, executată în cărămidă aparentă, cu elemente metalice. La corpul principal elegant ce asigura iluminarea naturală a halelor prin ferestrele înalte este adosat un turn spectaculos, astăzi cucerit de iederă, care a fost inițial folosit ca rezervor de apă.
Uzina electrică a fost construită pe terenul fostului teren al Uzinei de gaz de la Filaret, în contextul în care concesiunea iluminatului cu gaz se apropia de sfârșit. A început să funcționeze cu trei grupuri de generatori acționați de motoare cu 675 CP, fiecare grup în parte producând 420 kW. Motoarele erau fabricate în Belgia, iar generatoarele în Germania, la firma Siemens-Schucker. La un moment dat avea cele mai mari motoare din lume. Înainte de a fi construită, iluminatul capitalei și curentul electric era furnizat în principal de mici uzine electrice izolate.
Unul dintre motoarele inițiale Carels Frères se păstrează încă la Muzeul Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, care se află chiar în apropiere, în Parcul Carol. Acolo puteți descoperi și o machetă a Uzinei electrice Filaret, cu toate cele trei corpuri și turnul de răcire.
În 1912, după inventarea becului cu filament de Wolfram, a avut loc o creștere a consumului de curent electric la nivelul întregii populații. În acest context de dezvoltare a industriei electrice, puterea Uzinei electrice Filaret a fost crescută, instalându-se două noi unități de câte 420 kW. În anii 1970 fabrica a fost abandonată şi a început să fie utilizată parțial drept garaj. Ulterior, directorul Muzeului Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida a reușit să convingă autoritățile că hala Uzinei Filaret era potrivită pentru extinderea muzeului, urmând să fie amenajată aici secția Istoria Iluminatului, a Comunicațiilor și Industriei Electrotehnice. Uzina a fost astfel destinată extinderii Muzeului Tehnic, pentru ca ulterior să fie transformată în Centru de întreținere tehnică periodică a autovehiculelor. Astăzi uzina se află în patrimoniul S.C. ELECTRICA S.A. dar demersul de a fi amenajat ca muzeu a fost oprit.
Fotografii realizate cu Xiaomi 13T, în modul Leica Vibrant Look, ce ajustează automat saturația culorilor și luminozitatea
În ceea ce privește starea sa precară de întreținere, o expertiză tehnică datată 1997 arăta chiar de atunci necesitatea consolidării structurii. În perioada anilor 2000-2003 Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) a pus la cale un proiect pentru Parcul Național al Științei și Tehnicii realizat în jurul unor centre de interes cultural din Parcul Carol I: Muzeul Național Tehnic Prof.ing. Dimitrie Leonida, Observatorul Astronomic al Academiei Române, serele din parc, Gara Filaret, Uzina electrică Filaret și alte diverse clădiri de patrimoniu și monumente din interiorul parcului. Proiectul nu a fost început, monumentul a găzduit diferite evenimente, dar s-a degradat treptat. Transformarea clădirii industriale în muzeu ar duce la salvarea sa și la integrarea în circuitul turistic.
Adresa: General Candiano Popescu nr. 3A, Sector 4
Materialul face parte dintr-o serie susținută de Xiaomi care documentează clădirile pe lângă care trecem zilnic pe străzile Bucureștiului și care ascund povești remarcabile, sub conceptul lansării celei mai noi serii Xiaomi 13T, „Masterpiece in Sight”.
Aproape toate fotografiile care surprind uzina electrică Filaret au fost realizate în modul Leica Vibrant Look, unul dintre cele două moduri de fotografie implicite ale camerei, rezultate în urma parteneriatului cu Leica. M-a ajutat faptul că acest mod ajustează automat saturația culorilor și luminozitatea pentru niște cadre perfecte de toamnă, în care culorile sunt vii, dar, în același timp, realiste.
Prin parteneriatul cu Leica, camera Xiaomi 13T, modelul folosit de mine, dar și a Xiaomi 13T Pro, are o gamă de culori mai largă și moduri automate de fotografie care să ajute pe oricine să realizeze fotografii la calitate profesională.
Interesant!
Mulțumesc mult, îmi place tare acest monument de arhitectură industrială!