Campanie de crowdfunding pentru lansarea albumului de ornamentică “Detaliul Secession – Timișoara”

Albumul “Detaliul Secession – Timișoara” este un catalog de ornamentică menit să pună în valoare patrimoniul arhitectural local. Acest album face parte din seria de albume de ornamentică “Detaliul” al Editurii Intaglio și este unic prin abordarea sa grafică, toate ilustrațiile bazându-se pe acuarelele realizate fie direct pe teren fie în atelierul artiștilor Maria Poștea și Bogdan Gargariță. Acest album va putea vedea lumina tiparului cu susținerea noastră printr-o campanie de crowdfunding accesibilă aici. Achiziționând albumul în avans, putem contribui la conservarea memoriei patrimoniului local și putem sprijini promovarea internațională a unei moșteniri de prea mult timp neglijate.

De la an la an, clădirile suferă deteriorări considerabile, riscând să dispară pentru totdeauna. Cei doi artiști au creat un album-manifest în care au ilustrat fațadele și ornamentele în stil Secession din Timișoara în acuarelă, “restaurându-le” pentru a le reda frumusețea de odinioară. Astfel, albumul “Detaliul Secession -Timișoara” este ca o urmare firească și o necesitate de a promova frumoasele clădiri care se află într-o stare avansată de degradare și riscă să dispară definitiv din peisajul urban.

Albumul și acuarelele

Arhitectura Secession face parte din Mișcarea 1900, un fenomen internațional care a luat naștere la finele secolului al XIX-lea și s-a întins până la primele două decenii ale secolului XX. Această mișcare a avut diferite interpretări și denumiri: în Franța se numește Art Nouveau sau Le Modern Style, în Italia Stile Liberty, în Scoția Glasgow Style, în Germania Jugendstil, iar în Austria și Ungaria Secession. Artiștii maghiari s-au detașat de influența austriacă și și-au creat propria variantă a artei 1900, inspirată după istoria, arta și meșteșugurile populare locale. Timișoara poartă o puternică amprentă a Secessionului maghiar, având o bogată concentrație de arhitectură 1900. 

Maria Postea pictează în acuarelă

"Patrimoniul dispare odată cu fațadele frumoaselor clădiri din jurul nostru. În albumele din Seria Detaliul / The Detail Series încercăm să inventariem și să imortalizăm ornamentele și fațadele clădirilor istorice, aducându-le la aspectul lor de odinioară. Încercăm astfel să atragem atenția asupra aportului acestora în moștenirea culturală națională."

Maria Poștea, ilustrator și artist grafic

Detaliul Secession - Timișoara

Susține campania de crowdfunding

Achiziționând în avans albumul de ornamentică "Detaliul Secession - Timișoara", vom contribui la conservarea memoriei patrimoniului local și vom sprijini promovarea internațională a unei moșteniri de prea mult timp neglijate. Putem opta pentru albumul “Detaliul Secession - Timișoara” în ediția necartonată sau ebook, cărți poștale sau printuri A3, cursuri de ornamentică sau acuarele originale ale unor clădiri superbe. Doar cu susținerea noastră, proiectul va deveni o realitate!

Vreau să susțin albumul "Detaliul Secession - Timișoara"
Detaliu Secession

 

Textul albumelor din Seria Detaliul este realizat de fiecare dată de istorici sau arhitecți locali. Pentru acest album, Mihai Moldovan, autorul textului și managerul proiectului Heritage of Timișoarai-a ajutat pe cei doi ilustratori să catalogheze și să documenteze clădirile Secession din Timișoara și să selecteze ornamentele și fațadele ce vor compune albumul. “Detaliul Secession – Timișoara” va fi tradus în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză, pentru a promova patrimoniul Timișorean atât în țară cât și pe plan internațional.

Detalii Secession

 

Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță sunt fondatorii editurii Intaglio și inițiatorii acestui proiect amplu. Ideea lor a izvorit din pasiunea lor pentru arta și arhitectura 1900 dar și din dorința de a semnala starea deplorabilă în care se află o mare parte dintre clădirile de patrimoniu. În plimbările lor, au constatat că multe bijuterii arhitecturale pe lângă care trec zilnic stau “ascunse” de cabluri, deteriorări și vandalizări. Altele sunt renovate fără a se ține cont de aspectul original, astupând sau modificând ornamentica de pe fațadă. De multe ori, materialele și tehnicile folosite nu sunt cele corespunzătoare, neținându-se cont de autenticitatea și valoarea istorică a clădirilor. Prin albumele seriei Detaliul, doresc să atragă astfel atenția asupra nevoii de conservare și restaurare adecvată. 

Primul album, “Detaliul Neoromânesc – București”, documentat de Dr. Oana Marinache și ilustrat tot de Maria Poștea și Bogdan Gargariță, a apărut în urma a două campanii de crowdfunding de succes de pe platformele Startarium și Kickstarter. Cu susținerea publicului, au reușit să popularizeze stilul național în lume (Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Australia, Emiratele Unite Arabe, Singapore și în întreaga Europă). Influențați de proiectele Editurii Intaglio, mulți dintre cei care îi urmăresc le-au mărturisit că au început să observe mai bine, chiar să caute cu interes clădirile de patrimoniu și detaliile arhitecturale.

 

Pictură în acuarelă

Doar acum, în cadrul acestei campanii de crowdfunding, putem achiziționa albumul “Detaliul Secession – Timișoara” la un preț promoțional: 110 RON (redus de la 145 RON). Albumul “Detaliul Secession – Timișoara” va ieși de la tipar în octombrie 2021. În aceeași lună vor fi expediate recompensele din campania de crowdfunding. Putem opta pentru albumul “Detaliul Secession – Timișoara” în ediția necartonată sau ebook, cărți poștale sau printuri A3, cursuri de ornamentică sau acuarele originale ale unor clădiri superbe. Toate sunt ideale pentru orice iubitor de frumos, arhitectură, artă și patrimoniu.

Leave a Reply