Vila Bosianu dincolo de frunzele de toamnă din Parcul Carol

În această clădire ascunsă de vegetația tomnatică a parcului Carol se spune că a stat ascuns chiar Alexandru Ioan Cuza în pregătirea Unirii Principatelor. Aceasta este vila lui Constantin Bosianu, susținătorul lui Cuza și al Unirii, vilă pe care am surprins-o cu camera Leica a telefonului Xiaomi 13T, ca răspuns la provocarea Xiaomi România de a fotografia clădiri de patrimoniu remarcabile dar mai puțin cunoscute din București.

Constantin Bosianu, cel care a ridicat această vilă spectaculoasă, provenea dintr-o familie boierească, fiul paharnicului Andrei Bosianu. A studiat dreptul la Anvers și Paris (la Sorbona), devenind primul decan al Facultății de Drept din București, premier al României, director al Eforiei Școalelor, membru al Academiei Române. Din poziția de membru în Adunarea Electivă a Munteniei, pe 24 ianuarie 1859 a votat pentru alegerea lui Cuza ca domnitor al Țării Românești.

Cu ocazia găzduirii lui Cuza în mare secret, pentru a preveni atentate la viața acestuia, Constantin Bosianu s-a asigurat că vila era extrem de bine păzită, garantându-i siguranța domnitorului. Așa că arnăuții vegheau în turnul de observație dar și în jurul vilei, iar obloanele au fost întărite cu drugi de fier la ferestre.

Fotografii realizate cu Xiaomi 13T. Pentru fotografierea vilei am folosit funcția Portrait și funcția Leica Vibrant Look pentru a avea culori mai puternice, un contrast puternic și umbre definite.

Vila a fost construită în stil neogotic între 1853-1859, fiind proiectată de arhitectul Luigi Lipizer. El a proiectat și Casa Librecht-Filipescu și Casa Breslelor, ambele în București. Vila Bosianu a devenit reședința Consiliului de miniștri pe durata guvernului Bosianu, când a fost fondată și biblioteca cu 11.000 de volume de astronomie. Datorită lor vila este astăzi sediul bibliotecii Institutului Astronomic al Academiei Române. Casa ascunde și diverse simboluri masonice. În această casă se țineau întrunirile secrete care pregăteau Unirea. Așa că la uşi se află trei gemuleţe cu roşu, galben şi albastru, culorile tricolorului care erau folosite încă de pe vremea lui Tudor Vladmirescu, și pregăteau Unirea de la 24 ianuarie 1859, ca însemne unioniste.

După moartea lui Bosianu clădirea a ajuns în patrimoniul Institutului Meteorologic, și până la construirea pavilioanelor (care se află în apropiere), Casa Bosianu i-a servit drept sediu. Ea a suferit pagube la cutremurele din 1940 și 1977, și a fost restaurată de arhitectul Octav Dimitriu în 1992. Astăzi se poate vizita în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care astronomii români le oferă după o programare prealabilă.

Adresa: Strada Cuțitul de Argint 5

Materialul face parte dintr-o serie susținută de Xiaomi care documentează clădirile pe lângă care trecem zilnic pe străzile Bucureștiului și care ascund povești remarcabile, sub conceptul lansării celei mai noi serii Xiaomi 13T, „Masterpiece in Sight”.

Xiaomi 13T oferă o configurație de cameră triplă cu obiective Summicron proiectate împreună cu Leica, inclusiv o cameră cu unghi larg de 50 MP cu distanță focală echivalentă de 24 mm și o lentilă asferică 7P concepută pentru a capta mai multă lumina, ce suportă fotografierea cu gamă dinamică înaltă, și un teleobiectiv de 50 MP cu distanță focală echivalentă de 50 mm. O cameră cu unghi ultra-larg de 12 MP cu o distanță focală echivalentă de 15 mm este ideală pentru a realiza fotografii panoramice și a surprinde peisaje uimitoare.

Gama vastă de culori disponibile m-a ajutat la surprinderea fiecărui moment de explorare a vilei Bosianu. Pentru fotografierea vilei am folosit funcția Portrait și funcția Leica Vibrant Look pentru a avea culori mai puternice, un contrast puternic și umbre definite.

2 comments

Nici nu stiam ce comoara de arhitectura se ascunde in aceasta zona!

Daaaa, din păcate este destul de ascunsă această vilă, și de asemenea este foarte puțin cunoscută!

Leave a Reply